"În România, pariurile sportive sunt abia la început."

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.

             

     - interviu cu d-l Sorin Gheorghe, director general al GS BET, casă de pariuri sportive cu capital integral românesc

     - Ştiu că pe milionari nu trebuie să-i întrebi cum au făcut primul milion, pe dumneavoastră pot să vă întreb dacă aţi pornit afacerea cu bani câştigaţi la pariuri sportive?
     - Poate vă surprinde, dar eu nu pariez decât de plăcere, pentru puţină adrenalină. Afacerea am început-o în urmă cu 5 ani, cu credite făcute de către toţi membrii familiei.

     - Credite făcute special pentru acest tip de afacere?
     - Nu, au fost credite pentru nevoi personale. Codul CAEN 9200, la care se încadrează pariurile sportive, este reglementat de BNR ca fiind o activitate cu risc ridicat, de aceea băncile sau alte societăţi de investiţii nu acordă sprijin pentru această afacere.

     - Cu ce aţi venit nou faţă de concurenţii clasici? Mă refer casele de pariuri cu sedii fizice.
     - Încă de la început am mers pe ideea unei oferte mai bogate şi pe cote mai mari, tocmai pentru a compensa lipsa iniţială de notorietate. În prezent, vă pot spune în premieră chiar, din luna decembrie a acestui an vom implementa un soft care va permite extrem de multe posibilităţi de pariere, un fel de sumă a tuturor ofertelor de pe piaţa românească.
Tot ca noutăţi, efectiv invenţii ale noastre, aş enumera Happy Hour sau Jackpot. Happy Hour constă într-o mărire cu 20% a cotei favoritului de la meciul zilei, într-un anumit interval orar, de unde şi numele. Jackpot-ul se referă la indicarea scorurilor corecte pentru 4 meciuri alese de noi, câştigul fiind în sumă fixă – 200 milioane de lei vechi.

     - Făceaţi referire şi la o ofertă mai bogată...
     - Da, oferim posibilitatea de a se paria la aproape toate sporturile cunoscute. Nu întâmplător Rudi Stănescu, portarul echipei naţionale de handbal, a devenit imaginea societăţii noastre. Pe lângă asta, revenind la cote, nu aş face afirmaţia că avem cele mai mari cote de pe piaţă. Oferta noastră este mai atractivă pentru unele meciuri, dar la celelalte suntem “pe-acolo”, este un echilibru permanent. Dincolo de concurenţă, fiecare îşi urmăreşte profitabilitatea afacerii.

     - Trecând la celălalt tip concurenţă, al pariurilor online, ce impact are asupra afacerii dumneavoastră?
     - Nu există date pentru a ne compara cu pariurile online. Neavând o statistică a banilor care se duc către acest tip de pariuri, nu pot face decât presupuneri. Cred că tineretul preferă să parieze în felul acesta, din comoditate. Tot ce pot să vă spun este că noi am înregistrat creşterile preconizate, n-am simţit diferenţe. Mulţi preferă să parieze clasic, la casele de paruri, pentru că aici este locul unde se întâlnesc prietenii.

     - Cum vedeţi viitorul pariurilor sportive?
     - Din punctul meu de vedere, deşi s-a depăşit perioada de pionierat, pariurile sportive sunt abia la început în România. Numărul jucătorilor este mare, sunt mulţi puşti care n-au împlinit încă 18 ani, vârsta legală pentru a putea paria, dar care cunosc ideea, le place şi vor fi potenţiali clienţi peste câţiva ani. Noi intenţionăm, bineînţeles, să ne mărim numărul de spaţii, avem în clipa de faţă 110 sedii în ţară, dar încercăm să ridicăm numărul lor la 3-400.

     - Este posibilă şi trecerea în online?
     - Din păcate, legea este prohibitivă în România. Nu putem trece în online, deşi aplicaţiile noastre ar permite acest lucru de mâine! Practic, un lucru similar se întâmplă cu agenţiile noastre. Acestea se loghează la sediul central, având o casă de marcat, cu punct de lucru fiscalizat, declarat la Registrul Comerţului, şi transmit biletele. Serverul nostru este prevăzut pentru asemenea operaţiuni, generalizarea la nivelul clienţilor ar fi o formalitate. Dar, deocamdată, cei care operează online au sediile în paradisuri fiscale.

     - Revenind la oferta dumneavoastră de cote, cum ştiţi că ea este competitivă?
     - Avem şi bookmakeri, avem şi soft propriu, avem şi experienţă în domeniu.

     - La ce vă gândiţi când auziţi de mafia pariurilor?
     - La persoane care deţin anumite informaţii şi care vor să se îmbogăţească pe seama caselor de pariuri.

     - Nu există şi varianta cealaltă, în care sunt implicate chiar casele de pariuri?
     - Dacă există aşa ceva, atunci se întâmplă la un nivel pe care noi toţi nu-l putem percepe. Din punctul meu de vedere, mafia pariurilor există, dar cei care trebuie să se ferească de ea suntem noi, organizatorii de pariuri. Cum? Cu softuri performante, cu sisteme de monitorizare...

     - Aţi avut meciuri suspecte, blocate, suspendate?
     - Asta se întâmplă frecvent. Avem scouterii noştri care culeg informaţii şi ni le transmit, chiar şi operatorii din agenţii pot culege o informaţie, ne-o transmit şi am blocat meciul. Ăsta este cel mai simplu exemplu. Chiar şi în lipsa oricărei informaţii, softul nostru se autosesiszează când se pariază insistent pe un anume eveniment care în mod normal nu s-ar bucura de o atenţie deosebită.

     - Vă mulţumesc pentru disponibilitatea de a acorda acest interviu revistei noastre, dar n-aş vrea să închei înainte de a vă întreba dacă există vreo intenţie de a investi şi în celelalte jocuri de noroc, cazinouri, bingo etc?
     - Mulţumesc şi eu. În privinţa jocurilor pomenite de dvs, mărturisesc că nu se află deocamdată în planurile noastre de dezvoltare, cel puţin nu în viitorul apropiat. Dar nici nu exclud această variantă. Vom evalua oportunităţile, reacţionând la cerinţele pieţei.