Şanse şi Cote

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.

Şanse şi Cote

Miercuri 03/02/2010; Gabriel Manţă

     Cine sunt cei care estimează şansele de apariţie a unui eveniment sportiv? Simplist ar fi să răspundem casele organizatoare de pariuri. De fapt, lucrurile stau puţin altfel: cel care, pe baza unor metode proprii cât mai profesioniste, oferă probabilităţile de producere a unui eveniment casei de pariuri, este bookmaker-ul. Pe baza acestor probabilităţi, casa de pariuri scoate pe piaţă cotele aferente respectivului eveniment. În unele cazuri casele de pariuri au propriii bookmakeri, care lucrează numai pentru respectivele case, alteori bookmakerii sunt firme independente care îşi oferă serviciile contra cost oricărei case de pariuri interesată.
     Formula prin care se calculează cota (C) pe baza probabilităţii (P)este următoarea:Iată un exemplu edificator:

                  1      X      2
Juventus - Atalanta        64%    21%    15%

     Pentru a calcula cotele pentru 1, X şi 2 aplicăm formula de mai sus

În concluzie, după rotunjire (în plus sau în minus, în funcţie de politica fiecărei case de pariuri), cotele ar arăta astfel:

                                        1        X        2
Juventus - Atalanta        1.55    4.75    6.60

     Aşadar, pentru a cunoaşte probabilitatea cu care a fost creditat un semn, nu ne-ar rămâne decât să facem operaţia inversă: P=1/C. Este timpul să risipim această imagine idilică! Absolut toate casele de pariuri introduc în formula de calcul a cotei un coeficient de acordare al cotelor, numit în Occident the profitmargin. În acest caz, formula de calcul a cotei devine:      În general acest coeficient se situează în intervalul 0,8-0,9 ceea ce face ca valoarea cotelor să scadă proporţional. Practic, coeficientul de acordare a cotelor poate fi comparat prin analogie cu adaosul comercial, casa de pariuri asigurându-şi astfel un procent din câştigul participanţilor, situat între 10% şi 20% pentru fiecare meci (prin înmulţirea cotelor, dacă se pariază pe mai multe meciuri, procentul creşte constant). Folosindu-ne de acest nou element, iată care sunt noile valori ale cotelor de la exemplul de mai sus:

                                        1        X        2
Juventus - Atalanta        1.25    3.80    5.30     (pt. K=0,8)
                                    1.40    4.25    6.00     (pt. K=0,9)

     Evident acestea sunt valori extreme, mărimea coeficientului  K mediu practicat de casele de pariuri situându-se undeva în jurul valorii de 0,87:

                                        1        X         2
Juventus - Atalanta        1.35    4.15    5.80     (pt. K=0,87)

     Diferenţele inerente dintre cotele oferite de casele de pariuri pot proveni atât din valoarea diferită a acestui coeficient, cât şi din aprecierea diversă a probabilităţilor de către bookmakeri. De fapt abilitatea pariorului constă în a descoperi meciuri la care predicţia nu  este conformă cu realitatea. Acesta nu este un lucru uşor deoarece analiza trebuie să fie prin excelenţă obiectivă, iar omul este prin însăşi esenţa sa subiectiv, spre deosebire de instrumentul de lucru al specialiştilor, computerul, care numai de subiectivitate nu poate fi acuzat!
     Uneori însă există situaţii care nu pot fi cuprinse în algoritmul unui program de calcul sau nu pot fi prevăzute, ceea ce pentru un jucător împătimit poate însemna o pâine de mâncat. De asemenea, programele de predicţie sunt, evident, concepute tot de oameni, care pot interpreta diferit anumite informaţii sau acorda o pondere diferită aceloraşi criterii, ceea ce duce inevitabil la obţinerea unor probabilităţi diverse pentru acelaşi eveniment. În mod normal aceste discrepanţe nu sunt foarte accentuate, probabilităţile bookmakerilor fiind, în consecinţă, destul de omogene. Totuşi, câteodată mai există şi unele diferenţe notabile, pe care pariorul trebuie să le găsească şi, pe cât posibil, să le amendeze.

Predicţia şanselor reale

     Ce înseamnă şanse reale? Pentru a înţelege mai bine fenomenul, vom face o paralelă cu evenimentul care a marcat apariţia meseriei de bookmaker : cursele de cai. Totul a pornit din Anglia, de la marea pasiunea manifestată la acest gen de evenimente (de aici şi proverbiala dependenţă a insularilor de pariuri, care, cu timpul, au  început să părăsească sfera sportului, actualmente pariindu-se pe cele mai neobişnuite şi bizare evenimente). Prima clasificare a cailor în favoriţi şi outsideri a fost făcută luând în considerare cele mai bune performanţe pe distanţa respectivă ale cailor participanţi la cursă. Dar pentru a nu fi foarte lesne de câştigat mizând pe un favorit, a fost nevoie de o nivelare a şanselor, în aşa fel încât toţi caii să concureze cu aproximativ aceeaşi şansă. Astfel ei nu au mai luat startul în condiţii de egalitate, ci au fost decalaţi în funcţie de valoarea propriei performanţe: calul cel mai valoros pornea cu cel mai mare handicap, adică lua startul cu câţiva metri în urma celorlalţi. Evident, calul cu cea mai slabă performanţă pornea cu un avans faţă de grosul plutonului.
     În acest fel s-a ajuns la următoarea situaţie: luând în considerare cazul ideal în care fiecare cal participant îşi repetă cea mai bună performanţă, toţi caii vor trece în acelaşi timp linia de sosire!! Este cât se poate de clar că acest lucru este practic irealizabil, dar tot atât de adevărat este şi faptul că echilibrul acestor curse creşte exponenţial, finalurile la fotografie devenind o obişnuinţă.
     Deci abia după această rearanjare pe grila de start, se poate vorbi de şanse reale ale fiecărui participant. Aceasta a devenit şi principala preocupare a bookmakerilor: estimarea şanselor reale ale evenimentelor sportive. Într-un mod analog se poate face o egalizare a şanselor, de exemplu, la un meci de fotbal unde există un favorit clar. Procedeul este acelaşi, practicâdu-se handicapul de goluri, la care se adaugă o reglare mai fină de şanse, în timp.

Sfaturi practice pentru pariori

     Iată o întrebare care ne frământă şi pe noi: dacă jucătorul ar paria ca la carte, ar putea îmbina plăcutul cu utilul, transformându-şi pasiunea în sursă de venituri? Un răspunsul puteţi afla după ce veţi parcurge rândurile următoare.
     Primul pas în întreprinderea de a fi competitiv în confruntarea cu casele de pariuri, este alegerea acesteia. Vă recomandăm câteva criterii pentru a opta pentru cea mai avantajoasă din punctul de vedere al pariorului:
- prestigiul de care se bucură în rândul jucătorilor;
- posibilitatea de a paria pe cât mai multe evenimente sportive SINGLE şi LIVE;
- pragul câştigului maxim să fie cât mai sus;
- cotele trebuie să fie oferite în timp util (cât mai devreme, în timpul săptămânii, pentru evenimentele sportive de la sfârşitul acesteia);
- evenimentelor sportive să fie bine reprezentate atât pe orizontală (fotbal, tenis, formula 1, baschet, curse etc.), cât şi pe verticală (divizii inferioare, cupe, meciuri internaţionale şi amicale etc.);
- gama pariurilor să fie cât mai diversificată (scor corect, rezultat la pauză, număr de goluri, handicap etc.).
     Acestea fiind zise, putem privi de cealaltă parte a baricadei, spre a ne face o părere despre profilul pariorului. În acest domeniu, ca şi în viaţă de altfel, este esenţial să te cunoşti pe tine însuţi, să-ţi identifici scopurile, precum şi mijloacele de realizare ale acestora. Din capul locului trebuie precizat că pariurile sportive se adresează în primul rând oamenilor pasionaţi, cunoscători de sport. De aceea este foarte riscant să pariaţi pe evenimente din domenii sportive pe care nu le cunoaşteţi îndeajuns. Cu toate acestea a fi microbist nu este suficient: trebuie să vă pricepeţi foarte bine să jonglaţi cu cifrele! Aşa cum aţi putut vedea, bookmakerii stăpânesc foarte bine acest domeniu, aşa că pentru a-i învinge pe terenul lor trebuie să ştiţi să luptaţi cu armele lor!.
     Există oameni care pariază doar pentru a-şi oferi o emoţie în plus atunci când urmăresc un meci la televizor. Dacă se rezumă la atât, atunci totul este în regulă. Însă marea masă de pariori frecventează casele de pariuri în căutare de profit! Unii dintre aceştia vor să câştige mult şi în cât mai scurt timp. Pentru aceasta vor adopta o strategie care să le permită acest lucru: vor paria pe evenimente sportive numeroase, mizând în acelaşi timp pe outsideri, care au cote mai ridicate. Alţii, mai răbdători, sunt satisfăcuţi să câştige mai puţin, dar mai sigur, mizând pe favoriţi, şi mulţumindu-se şă-şi dubleze miza.
     Un lucru este însă sigur: fără o anumită disciplină autoimpusă, jucătorul nu va putea emite pretenţii în confruntarea sa cu organizatorii de pariuri. Astfel, chiar dacă tactica aleasă nu dă rezultatele aşteptate, nu trebuie să vă pierdeţi răbdarea, să schimbaţi în mod pripit strategia, să măriţi în mod dramatic miza pentru a recâştiga terenul pierdut! Nu trebuie să uitaţi că, spre deosebire de loto sau pronosport, la casele de pariuri se poate juca zilnic, ceea ce poate însemna o tentaţie de nebiruit pentru împătimiţi şi, totodată, un magnet irezistibil de atragere a veniturilor acestora. Fixarea unui prag maxim al sumei ce poate fi jucată într-o perioadă de timp şi respectarea întocmai a acestui prag, vă poate ajuta să stăpâniţi fenomenul, dacă nu momentan, cel puţin după o vreme.
     De asemenea, jucătorii trebuie să conştientizeze faptul că studierea meciurilor, culegerea informaţiilor, alegerea cotelor etc. sunt operaţii cronofage, aşa că aceştia trebuie să decidă dacă au timpul necesar pentru acest hobby (patimă?!).
     În concluzie, putem spune că pariurile sportive reprezintă scena confruntării dintre casele de pariuri şi jucători, în vederea obţinerii de profit. Care dintre cele două părţi are câştig de cauză? La această întrebare poate să răspundă fiecare din experienţa proprie, însă noi vom face observaţia că, în loc să falimenteze, casele de pariuri prosperă! Răspunsul la întrebarea lansată la începutul secţiunii nu poate fi decât disociat: la nivel micro există pariori care au palmares constant pozitiv în raport cu organizatorii de pariuri, dar marea masă a pariorilor compensează cu vârf şi îndesat!