Cazuri celebre de câstigători la ruletă

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.

     În numărulul anterior al revistei noastre v-am promis că vă vom prezenta unele cazuri celebre şi modalităţi, prin care jucători din lumea întreagă au învins casa la jocul de ruletă.   

     Ne ţinem de cuvânt, dar vă avertizăm: cazurile pot fi….ispititoare !

     Totuşi, trebuie ţinut minte ceea ce a spus Albert Einstein despre ruletă: singurul mod de a învinge ruleta este să … furi bani de la crupier !

     Ruleta este unul din jocurile de cazino care se bucură de o tradiţie îndelungată şi de ce nu, cea care a reuşit de-a lungul timpului să stârnească cele mai aprinse pasiuni.

     Istoria câştigurilor fabuloase la ruletă începe cu Joseph Jagger, care în anul 1873 a şocat întreaga “comunitate” de jucători din Monte Carlo, reuşind să “învingă” ruleta şi să acumuleze un câştig de 325.000 de dolari.

     Această experienţă i-a impulsionat şi pe ceilalţi jucători, care s-au străduit din răsputeri să caute cea mai bună metodă de joc, cea mai bună strategie prin care ar fi putut întoarce norocul în favoarea lor. Astfel, în decursul unei perioade de 7 ani, între 1904 şi 1911 William Nelson Darnborough din Bloomington- Illinois a sfidat din nou ruleta din Monte Carlo, câştigând peste o jumătate de million de dolari (ţinând cont de valoarea dolarului la începutul anilor 1900, apreciaţi dumneavoastră valoarea actuală a acestei sume!). Darnborough era un pasionat al jocului de ruletă, care şi înainte acumulase sume importante jucând în cazinourile ilegale din Statele Unite, şi care avea un simţ extraordinar, putând anticipa cu foarte mare precizie locul unde buclucaşa bilă va cădea, dar care după colosala victorie de la Monte Carlo a renunţat să mai joace, s-a căsătorit cu o tânără de viţă nobilă şi şi-a trăit restul vieţii într-un superb conac din Anglia.

    Seria câştigurilor extraordinare a fost marcată apoi de anumite “fenomene”, de personaje sau grupuri care au reuşit să învingă casa: au făcut istorie membrii unui sindicat din Italia care au câştigat la ruletă 160.000 de dolari, matematicianul Albert Hibbs şi cercetătorul Roy Walford care au acumulat sume importante jucând în cazinourile din Las Vegas, tot în Las Vegas the Jones Boys au plecat acasă cu 32.000 de dolari, la Mar del Plata au câştigat pe rând băieţii din gaşca Helmut Berlin – 420.000 de dolari şi apoi un alt sindicat 600.000 de dolari,iar la Bad Wiessee organizaţia Pierre Basieux a golit casa de 153.000 de dolari.

     Dar cele mai notabile câştiguri le-au realizat Richard Jarecki- care în anul 1971 a “sărăcit” cazinourile din Monte Carlo şi San Remo de 1.280.000 de dolari şi Billy Walters care şi-a organizat o echipă secretă de jucători, câştigând împreună peste 3.800.000 de dolari. Dar cea mai savoroasă este povestea celor de la The Eudaemons, un grup format în anul 1970 din absolvenţii de fizică Doyne Farmer şi Norman Packard, care erau adepţii eudonismului- o concepţie etică şi un principiu care pune la baza moralei năzuinţa spre fericire. Obiectivul lor imediat era să găsească o modalitate de a învinge ruleta, dar ţelul era unul mult mai înalt: să folosească banii câştigaţi de la ruletă pentru a-şi finanţa proiectele ştiinţifice.

     Aşadar, într-o vară şi-au cumpărat o ruletă şi au început să îi studieze îndeaproape modul de funcţionare, având ca instrumente de observare o cameră video şi un osciloscop, putând astfel să ţină o evidenţă a mişcărilor ruletei. Pe urmă au găsit o formulă de calcul bazată pe funcţii trigonometrice şi pe patru variabile- printre care perioada de rotaţie a ruletei şi perioada de rotaţie a bilei în jurul ruletei.

      Cum calculele erau foarte complicate, au decis să construiască un calculator care să stocheze datele despre ruletă, au împărţit aria acesteia în opt părţi şi au putut stabili probabilitatea ca bila să se oprească pe unul din octanţi. Computerul a fost conceput astfel încât să fie uşor de ascuns şi suficient de mic să încapă într-un pantof şi pentru a învinge ruleta era nevoie de două persoane: un observator şi un jucător propriu-zis. Primul trebuia să observe bila şi să apese un buton aflat sub degetul mare de la picior de fiecare dată când bila se învârtea, ceea ce emitea un semnal celui care urma să parieze, adică una din nouă posibilităţi: un anumit octant, sau sugestia să nu parieze deloc.

       Aceste probabilităţi erau transmise în piciorul celui aflat la masă prin trei solenoizi sub forma unor vibraţii, care aveau trei stadii: încet, mediu, tare, jucătorul urmând să le memoreze şi să atribuie fiecărui octant o valoare – probabilitatea cea mai mare de câştig.     

      Perfecţionarea tehnicii şi a computerului au durat mai bine de doi ani, aşa că abia în anul 1978 grupul a pornit spre Las Vegas să îşi “încerce” norocul la ruletă. Profitul mediu a fost de 44 % la fiecare dolar pariat, dar mai presus de toate s-a aflat satisfacţia că scopul grupului a fost realizat: în primul rând, au dus la bun sfârşit un experiment care să demonstreze că există posibilitatea de a prezice locul unde bila ruletei are să cadă, dacă deţii anumite informaţii şi în al doilea rând, şi-au obţinut finanţarea următoarelor cercetări. Invenţia Eudaemons-ilor a făcut astfel istorie, fiind subiectul acţiunii cărţii lui Thomas Bass – “The Eudaemonic Pie”, a unui documentar marca History Chanel- “Breaking Las Vegas” şi mai nou, schema lor de joc a fost baza acţiunii episodului “No More Bets” din CSI. Dar este oare reală posibilitatea ca cineva să înfrunte destinul, norocul sau şansa la jocul de ruletă? Să fie oare adevărată legenda ce spune că Francois Blanc, inventatorul ruletei cu un singur “0” şi-a vândut sufletul diavolului pentru a afla secretul jocului de ruletă, pentru că suma cifrelor de pe ruletă este 666, numărul blestemat? Exemplele de jucători temerari şi iscusiţi sunt multe…dar ce te faci când norocul pare a fi orb, când situaţiile par a depăşi atât hazardul, cât şi condiţia umană? Povestirile despre evenimente ciudate, stranii, ireale chiar le spune Barney Wilson, instructor de jocuri la Caesars Palace din Las Vegas, autor al apreciatei cărţi “Secretele cazinourilor”, care îşi aduce aminte de momente terifiante din istoria ruletei. Prima relatare e din 14 iulie 2000, când la Caesars Palace numărul 7 a ieşit câştigător de 6 ori la rând la ruleta 211, iar şansele vă daţi seama…sunt infime. Atât dealerii, cât şi patronii cazinoului au fost consternaţi, dar cât credeţi că a pierdut ruleta? Milioane de dolari, zeci de mii? Nu, doar 300 de dolari ! A doua relatare e din 8 iulie 1959 când, pentru a doua oară în istorie numărul 10 a ieşit câştigător de 6 ori la rând la El San Juan Hotel din Puerto Rico. Alţi martori oculari îşi aduc aminte că negru a ieşit câştigător de 23 de ori la rând la Imperial Palace din Las Vegas, de 22 de ori la Caesars în Atlantic City.

      Dar majoritatea jucătorilor împăţimiţi spun că oamenii deştepţi nu se bazează pe noroc şi nici nu încearcă să reinventeze ruleta sau jocul la ruletă. Ei învaţă din greşelile altora, pentru că sunt convinşi că mecanismul de funcţionare a ruletei nu generează neapărat un eveniment aleator. Ştiinţă, noroc, intervenţie malefică…cert este că ruleta ne fascinează, ne face trişti sau fericiţi, ne ispiteşte să îi cunoaştem tainele.

    Pantoful-computer creat de The Eudaemons