Jocurile de noroc: vis sau coşmar?

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.

Jocurile de noroc: vis sau coşmar?

Marti 01/07/2008; Teci Ovidiu

     Prin intermediul acestei secţiuni a revistei vom încerca să popularizăm în rândul jucătorilor şi organizatorilor de jocuri de noroc concepte şi concepţii ştiinţifice din ştiinţele socioumane referitoare la jocurile de noroc. Prin intermediul expresiei „jocuri de noroc” ne vom referi la comportamentul de a lua parte la jocurile de noroc, în speranţa obţinerii unor câştiguri materiale.
     De la început trebuie să stabilim că jocurile de noroc nu reprezintă ceva rău. Ele constituie o activitate de divertisment, făcând parte din ceea ce se numeşte „entertainment industry”. Consecinţele sociale negative, care intră în sfera patologicului din punct de vedere al comportamentului individului, reprezintă doar o mică parte a acestei activităţi (cu toate că, neglijate, aceste efecte nedorite se pot amplifica ducând la consecinţe deosebit de grave atât pentru individ cât şi pentru societate).
     Prima tentativă de a înţelege şi a se comporta ca atare vis-a-vis de acest fenomen a fost abordarea din punct de vedere moral. Din acest punct de vedere alcoolul, drogurile şi jocurile de noroc se aflau pe acelaşi calapod. Tradiţia islamică interzice alcoolul şi jocurile de noroc, deoarece ambele sunt văzute ca unelte ale satanei.

      În India, Mahatma Ghandi a comparat obiceiul de a paria cu cel al băutului de alcool: ambele sunt un viciu care distruge sufletul omului şi-i face existenţa un chin. Vederi similare există de multă vreme în cultura vestică şi în religiile Iudeo-Creştine. Jocul de noroc, patologic sau nu, a fost categorisit ca un comportament anticreştin şi anticapitalist, o unealtă a diavolului. Întrucât câştigul la jocurile de noroc elimină nevoia de a munci, considerată bază pentru evoluţia socială, acesta a fost văzut ca un pericol la adresa ordinii sociale şi un factor de decădere morală.
     În psihologie există la ora actuală mai multe teorii cu privire la jocurile de noroc. Concepţia cu privire la faptul că jocul de noroc patologic reprezintă o adicţie (ca dependenţa de droguri, de fumat, de băutură, etc.) nu este unanim împărtăşită de către psihologi. Ei consideră că nu poate fi vorba de adicţie întrucât nu există o substanţă fizică, „ceva” de care individul să fie dependent. Mai mult consideră că dependenţa de jocuri de noroc reprezintă o tulburare  de impuls.
     Cercetătorii consideră că jocurile de noroc îşi au rădăcini ancestrale şi au însăşi şi o componentă fiziologică. Într-un articol publicat în versiunea online a revistei Nature Neuroscience din 14 august 2005, cercetătorii Michael Platt, Ph.D. şi Allison McCoy şi-u publicat rezultatele cu privire la un experiment realizat pe maimuţe cu privire la comportamentul de risc. Astfel, doi masculi de maimuţă (specia rhesus macaque) au fost puşi în situaţia de a alege a se  uita la două lumini pe un ecran. Luminile erau astfel dispuse încât maimuţele să se poată uita doar la una din ele odată. Atunci când maimuţa alegea una dintre lumini i se dădea o cantitate constantă de suc de fructe. Atunci când o alegea pe cealaltă, maimuţei i se dădea o cantitate aleatoare de suc, mai mică sau mai mare decât la prima luminiţă. În medie, cantitatea de suc era aceeaşi ca şi în cazul primei luminiţe. S-a constatat că maimuţele alegeau întotdeauna cea de a doua luminiţă, unde exista posibilitatea de a primi o cantitate mai mare de suc (dar şi mai mică totodată).

     Spre surpriza cercetătorilor maimuţele şi-au păstrat preferinţa pentru a doua luminiţă indiferent dacă cantitatea medie de suc primită a variat, s-a mărit sau s-a micşorat în comparaţie cu cea constantă. De asemenea, atractivitatea stimulului (luminiţei) nu a contat în preferinţa maimuţei. Dacă o dată au primit o răsplată mare (cantitate mare de suc), maimuţele continuau să persevereze în alegerea aceleiaşi luminiţe, chiar dacă, după aceia, au primit cantităţi tot mai mic de suc. 
      Există mari asemănări între fiziologia creierului maimuţei şi cea a omului, fapt ce i-a condus pe cercetători să facă o paralelă între comportamentul maimuiţelor şi cel al oamenilor.
Una dintre ele a fost că, atât maimuţa cât şi homo sapiens nu fac parte din categoria homo economicus. Nu există nici un raţionament logic pentru comportamentul jucătorului. Acesta preferă să parieze, în condiţiile (mai ales în condiţiile) în care şansele sunt împotriva lui, dacă are speranţa unui câştig ridicat. Pierderile sunt trecute cu vederea.
      Indiferent de modul în care este explicat fenomenul jocurilor de noroc, cred că principalul criteriu după care trebuie să ne ghidăm este efectul pe care acesta îl are în viaţa jucătorului, dacă are un rol dezadaptativ sau nu.
      Dacă comportamentul de a participa la jocuri de noroc nu interferează cu viaţa noastră de zi cu zi, cu „randamentul” nostru în muncă şi reprezintă doar o distracţie (ca şi mersul la film, la discotecă, sportul, etc) atunci nu este nevoie să ne facem griji. Jocurile de noroc pot să ne aducă bucurii, pot reprezenta un vis.
     Dacă însă, ele interferează cu viaţa noastră de zi cu zi, (ne infuenţează comportamentul, ne fac să ne pierdem familie, locul de muncă, ne fac să comitem fapte ilegale, etc.) atunci ele ne pot afecta grav, pot deveni un coşmar. Este cazul să ne oprim şi dacă nu putem singuri(cum de multe ori se întâmplă), să căutăm ajutor în altă parte, în centrele de consiliere.