Viaţa la limită

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.

Viaţa la limită

Luni 06/07/2009; Dana Topolog/George Mihai

      Întuneric şi străzi pustii. Dezamăgire. Oboseala se citeşte pe faţa bărbatului ce se întoarce istovit spre casă, împovărat de griji şi datorii. Maşina virează la dreapta. Lumini şi speranţă . CASINO. Pentru o clipă ochii bărbatului îşi recapătă strălucirea. Opţiuni: veselie, femei frumoase şi viaţă - plânsetul copilului flămând şi reproşul tăcut din privirea femeii cândva iubite. Alegere: CEA GREŞITĂ!!
    Speranţa aproape că îi întunecă judecata şi se lasă cuprins de o frenezie ciudată . Şi intră. Nu şovăie şi nu-i tremură mâna. Pariază. TOT. Pierde. Realitatea spulberă iluzia şi nu-i mai rămâne decât cealaltă opţiune: să se întoarcă la copilul rămas din nou flămând şi la reproşul tăcut din privirea femeii cândva iubite.
    Deşi rândurile de mai sus par menite să atingă sufletul cititorului  şi să sensibilizeze pe cel care are curiozitatea de a  parcurge cele câteva rânduri scrise în grabă într-o pauză de lucru, adevărul despre jocurile de noroc are mai multe faţete de care noi, oamenii obişnuiţi, alegem să le comentăm , să le recunoaştem şi într-o egală măsură să le ignorăm, pe principiul că ceea ce nu ne afectează în mod direct nu reprezintă o problema reală.
    Trăim într-o societate mizeră, care prin simplul fapt că existăm ne obligă să ne croim un drum în viaţă fără să ne gândim la consecinţele actelor noastre şi să încercăm prin orice mijloace să ne asigurăm un nivel de trai situat măcar la limita supravieţuirii. De această situaţie profită cei care işi permit investiţii de miliarde în cazinouri şi chiar cei care, în limita unui anumit buget, mai restrâns, este adevărat, şi aici fac referire la patronii dughenelor de cartier ,astfel încât împătimiţii jocurilor de noroc sunt aduşi în stadiul de a  încerca  iar şi iar să obţină câştiguri rapide, lucru care de cele mai multe ori nu se întâmplă. În afara acestora care u spaţii special amenajate, care plătesc chirii la aparatele ce înghit cu lăcomie banii jucătorului înrăit, mai există şi "jucătorul de stradă ".
  Aleg să-l numesc aşa, "jucătorul de stradă”, pentru că este termenul ce defineşte cel mai bine persoana care,la periferia oraşului, într-un cartier rău famat unde de cele mai multe ori nu eşti în siguranţa după o anumită oră, îşi adună "prietenii" şi joacă barbut, unul dintre jocurile de noroc cel mai des întâlnite printre cei care au această obsesie. Pentru că de fapt, despre asta vorbim. Este într-adevăr o obsesie alimentată de cele mai multe ori de anturaj, orgoliu şi nu în ultimul rând, de nevoi. Este adevărat însă că nu ne naştem cu acest handicap pentru că fiind o obsesie, poate fi considerată şi astfel, şi de multe ori doar curiozitatea este cea care ne îndeamnă să ne încercăm norocul.
    Am auzit de multe ori vorbindu-se de "norocul începătorului ", teorie confirmată prin practică de foarte multe ori, aşa că aproape ne este uşor să-l înţelegem pe cel care, câştigând o dată, este tentat să încerce din nou şi să spere, de cele mai multe ori fără sorţi de izbândă, că va câştiga iar. Ajungem să ne întrebăm dacă cei care aleg să investească în industria jocurilor de noroc trebuie învinuiţi că profită de slăbiciunile celor din jur sau putem fi tentaţi să spunem: BRAVO LOR. Lucrurile trebuiesc însă judecate din ambele puncte de vedere: cel al investitorului şi cel al jucătorului. Industria jocurilor de noroc, de altfel la fel de veche ca şi prostituţia, este se pare una dintre cele mai profitabile pentru nişte investitori care calculează până şi procentul de risc, unul destul de mic, tinând cont de numărul jucătorilor împătimiţi nu numai de la noi, ci de pretutindeni. 
     Cazinourile care ne întâmpină chiar de la intrare cu un covor roşu şi piloni auriţi, gazde zâmbitoare şi amabile, invitaţi speciali care asigură stabilimentului programe de divertisment pentru cei care se află la mesele de joc, de multe ori au reuşit să realizeze ceea ce nici măcar politicienii cei mai versaţi, prin diverse legi importante de altfel pentru dezvoltarea economică, culturală şi socială a unui oraş nu au reuşit: transformarea oraşului respectiv într-un punct de atracţie (vezi Las Vegas). Pentru a ajunge însă la stadiul de sală de jocuri este nevoie de ceva mai mult decât setea de câştig: studiul de piaţă, găsirea locaţiei, amenajarea ei  cu electricieni, tâmplari, aparatură de calitate etc. şi nu în ultimul rând de ochiul format al unui designer de interior  care îşi pune amprenta finală. Deşi este o investiţie de mari proporţii pe termen lung, este una dintre cele mai profitabile afaceri, dacă ţinem cont de faptul că legea permite în anumite condiţii acest lucru.
    Dacă până acum ne-am ocupat de investitor, a venit şi rândul jucătorului. Când spunem jucător, încadrăm în aceasta categorie pe toţi cei care joacă, fără să ţinem cont că unii dintre ei işi permit acest lucru din punct de vedere financiar, fără să-şi facă griji pentru ziua de mâine, iar alţii merg până acolo încât obţin banii necesari jocurilor de noroc prin violenţă, furt sau prin alte metode mai puţin ortodoxe. Ceea ce la început pare o simplă distracţie de moment, ajunge să devină un mod de viaţă, şi nu unultocmai ideal .
     Realitatea însă  este că nu trăim într-o lume ideală, ci într-o lume în care suntem forţaţi de împrejurări să acceptăm ambele situaţii de viaţă şi să alegem dacă le permitem să ne afecteze fie chiar şi din simpla postură a unui spectator.